چرا کودک تان رشد نمی کند؟
به گزارش تعطیلات رو، خبرنگاران - ترجمه از هدی بانکی: خوب وزن نگرفتن بچه ها مسئله ای رایج است که عموما مادر متوجه آن می گردد یا پزشک تشخیص می دهد که روند رشد کودک طبیعی نیست و طبق الگوی نرمال پیش نمی رود.
چه زمانی وزن نگرفتن کودک، نگران نماینده است؟
معمولا روالی که وزن به طور تدریجی طی می نماید مهم تر از یک کاهش وزن به تنهایی است. وزن باید نسبت به قد سنجیده گردد تا مطمئن شوید که کودک در مقایسه با قدش، خوب وزن می گیرد. این ارتباط میان قد و وزن، در یک چارت معین شده است.
گاهی بچه ها به دلیل جنب و جوش و تحرک زیاد، وزن کم می نمایند. در چنین شرایطی وزن شان ممکن است نسبت به قد آنها افت کند اما کودک همچنان با سرعت نرمالی متناسب با سن خود، به وزن گیری اش ادامه می دهد.
وقتی افت قابل توجهی در وزن کودک روی می دهد می تواند نگران نماینده باشد. در این مواقع کودک باید تحت معاینات پزشکی قرار بگیرد تا معلوم گردد آیا این افت وزن به مقدار ای است که هشدار دهنده بوده و احتیاج به اقدامات بعدی داشته باشد.
دلایل توقف رشد کودک
. شایع ترین دلیل بیش از 90 درصد از موارد توقف رشد کودک، عدم دریافت کالری کافیست. زمانی که کودک به دلیل های گوناگونی تمایلی به خوردن غذا ندارد یا وقتی که والدین کودک نمی دانند او به چه مقدار کالری احتیاج دارد، روند وزن گیری کودک می تواند متوقف گردد. این اتفاقی است که اغلب در خصوص بچه ها نوپا که فعال ترند و بعلاوه بچه هایی که بد غذا هستند روی می دهد. درمورد بچه ها کوچک تری که در ماههای اولیه زندگی خود هستند، کافی نبودن شیر مادر یا ترکیب نامناسب شیر خشک (درست آماده نکردن شیر خشک) می تواند دلیل رشد نکردن کودک باشد.
. گاهی پرستار کودک به دلیل مسائل روحی و شخصی خود ممکن است به مقدار کافی به تغذیه کودک رسیدگی نکند. در خصوص بچه های بزرگ تر یا نوجوان ها، محدودیت دریافت کالری می تواند باعث گردد کودک تصور بدی از بدن خود پیدا نموده و دچار اختلالات روحی گردد.
. اگر کودک دچار آلرژی دهانی یا مسئله ای نورولوژیکی باشد نیز نمی تواند به خوبی غذا بخورد. چنین مسائلی می توانند توانایی بلع غذا را تحت تاثیر قرار دهد. بیماری فلج مغزی یا شکاف کام نیز می توانند جلوی تغذیه مناسب کودک را بگیرند.
. گاهی کودک به دلیل استفراغ های مکرر قادر به نگه داشتن غذا در معده نیست. استفراغ می تواند به دلیل ریفلاکس شدید در کودکی که دچار مسائل نورولوژیکی است باشد که سبب کاهش قدرت و حجم عضلات شده و طیف گسترده ای از ناهنجاری ها را به بار می آورد. بیشتر نوزادانی که دچار ریفلاکس هستند بهبود پیدا می نمایند و رشدشان بدون مشکل خاصی ادامه پیدا خواهد نمود. در موارد بسیار نادر، استفراغ های بیش از حد کودک می تواند به دلیل تنگ شدن خروجی معده باشد که تنگی دریچه پیلور نام دارد و ممکن است احتیاج به آنالیز های خاص پزشکی مانند سونورگرافی شکم داشته باشد.
. کودکی که به دلیل ضعف لوزالمعده نمی تواند غذا را به خوبی گوارش کند نیز نمی تواند وزن بگیرد. در چنین شرایطی، پدر و مادر اینگونه اعلام می نمایند که مدفوع کودک، حجیم، کف مانند، شُل، بسیار بد بو و چرب است.
. اختلالاتی که مخاط روده را تحت تاثیر قرار می دهد مانند بیماری سلیاک یا بیماری کرون نیز می تواند موجب توقف رشد کودک گردد. در بیماری سلیاک، علائم وقتی آغاز می شوند که غذاهای حاوی گلوتن وارد رژیم غذایی کودک می شوند.
. در برخی موارد، کودک در اثر پُرکاری تیروئید می تواند زیاد کالری بسوزاند.
. کودک مبتلا به مشکل قلبی که منجر به نارسایی قلبی اش می گردد نیز در صورت تحرک زیاد که مشکل تنفسی برایش ایجاد می نماید، نمی تواند به خوبی تغذیه گردد.
. در موارد نادر، نارسایی کلیوی یا سایر ناهنجاری های کلیه بر روند وزن گیری کودک اثر می گذارند (و البته رشد قد) چون مکانیسم های خاصی از رشد را مختل می نمایند.
. در ضمن برخی از بچه ها ممکن است دچار اختلالات ژنتیکی داشته باشند که بر وزن گیری شان اثر می گذارد. تشخیص در چنین مواردی احتیاجمند ارزیابی های تخصصی پزشکی به وسیله پزشک است.
اگر نگران هستید که کودک تان به خوبی وزن نمی گیرد، باید این موضوع را با پزشک کودک تان مطرح کنید. ممکن است کودک به معاینه پزشکی دقیقی احتیاج داشته باشد پزشک تشخیص دهد که دلیل وزن نگرفتن کودک شما به سادگی عدم دریافت کالری کافی نیست.
قد و وزن کودک شما باید به طور منظم پیگیری و طبق چارت کاملا کنترل گردد. اگر با علائمی چون خستگی، رنگ پریدگی، لاغری زیاد پاها، شل شدن پوست روی بازوها و رانها و از دست دادن چربی روی گونه ها روبرو شدید هر چه زوتر کودک را به پزشک برسانید تا از جهت کم خونی، شرایط تغذیه ای و عملکرد کلیه ها آنالیز گردد.
بر اساس ارزیابی های بالینی ممکن است آزمایشات بیشتری صورت بگیرد تا احتمال بیماری سلیاک، بیماری کرون و یا کمبود آنزیم های لوزالمعده آنالیز گردد.
بیشتر بچه ها برای حفظ روند وزن گیری احتیاج به افزایش دریافت کالری دارند که می تواند به صورت افرودن چربی، قند و یا شیرهای مکمل به رژیم غذایی کودک باشد. جالب است بدانید بعد از شش ماهگی، برای رشد کودک تنها به 5 تا 10 درصد از کل کالری دریافتی احتیاج است.
کودکی که با وجود افزایش دریافت کالری همچنان وزن نمی گیرد باید در بیمارستان بستری گردد تا آنالیز های دقیق پزشکی و تخصصی انجام گردد.
داروهای خاصی که اشتها را تحریک می نمایند برای برخی از بچه ها موثرند. اصلاح تغذیه ای به صورت رژیم غذایی بدون گلوتن برای بچه هایی که بیماری سلیاک دارند ضروری است و برای یاری به آنزیم های لوزالمعده ممکن است احتیاج به مصرف مکمل هایی باشد که به وسیله پزشک تجویز می گردد.
منبع: health.clevelandclinic
پ
منبع: برترین ها