5 آتشفشان فوق العاده برای علاقه مندان به گدازه های آتشفشانی
به گزارش تعطیلات رو، گردشگری آتشفشان، یکی از ماجراجویی های مجذوب کننده و خطرناک است که گردشگران با رعایت قوانین ایمنی می توانند تجربه ای فراموش نشدنی از تماشای گدازه های آتشفشانی داشته باشند.
برایان بایروس، 15 سال است که با کوله گردی به دور جهان سفر می کند و راجع به نحوه تأمین هزینه های این ماجراجویی و انواع شکل های مختلف سفر به دیگران می گوید. او در این مقاله نیز تجربه خود از 5 آتشفشان فوق العاده برای علاقه مندان به گدازه های آتشفشانی و خطرات جهانگردی آتشفشان را با ما در میان گذاشته است.
آتشفشان مشهور کیلاویا در هاوایی پس از 35 سال فعالیت مستمر که طولانی ترین فعالیت آتشفشانی در آمریکا به شمار میرود، بالاخره خاموش شد. دیگر گدازه ای جریان ندارد که آسمان تیره شب را روشن کند یا از لبه جزیره به اقیانوس آرام بریزد. هیچ دریاچه گدازه ای هم بالای دهانه آتشفشانی هاله مائومائو وجود ندارد.
اما جای نگرانی نیست، چراکه در حال حاضر مقاصد متعددی در سراسر جهان وجود دارد که مسافران می توانند به جای منافذ بخار، به تماشای فعالیت های آتشفشانی بنشینند. در چندین منطقه جهان نیز هم اکنون امکان مشاهده گدازه های واقعی فراهم است؛ دسترسی به برخی از آن ها آسان و مقرون به صرفه است و برخی دیگر در منطقه ها دورافتاده قرار دارند و هزینه سفر به آن ها گران تمام می شود. هرچند همه این آتشفشان ها، درخشش کهربایی خارق العاده گدازه ها را پیشکش علاقه مندان می کنند.
کوه یاسور در وانواتو
آتشفشان مشهور یاسور واقع در وانواتو، در ناحیه شرقی جزیره تانا و در نقطه مقابل فرودگاه کوچک و نامطمئن آن قرار گرفته است. آتشفشان چینه ای یاسور طبق روال چند صدساله خود، هر چند دقیقه یک بار فوران می کند. اگر دولت وانواتو، سطح فعالیت آتشفشانی را بر اساس مقیاس پنج نقطه ای، دو یا کمتر مشخص کند، شما می توانید به حاشیه این آتشفشان بروید و نمایش گدازه ها را به نظاره بنشینید.
این فوران ها را در گروه فوران های استرومبولی دسته بندی می کنند که گونه ای فوران آتشفشانی نسبتاً ملایم انفجاری به شمار می آید که نمایه شدت فوران آتشفشان آن حدود 2 تا 3 است؛ فشار انفجار صدایی شبیه به دینامیت ایجاد کرده و خاکسترهای آتشفشانی و ماگما را به هوا پرتاب می کند. تورهای بازدید از این آتشفشان سه بار در روز صورت می گیرد: صبح، ظهر و عصر. تور عصرگاهی را از دست ندهید، چراکه هنگام غروب خورشید به آنجا می رسید و می توانید غروب را به طور کامل تماشا کنید. درخشش دهانه آتشفشانی با تاریکی هوا، دوچندان شده و به همین دلیل جذابیت هر فوران بیشتر می شود.
متأسفانه، در سال های اخیر قبیله ای که مالک این زمین بوده و دسترسی به آتشفشان را در اختیار داشته است، با اپراتور توری از پورت ویلا، مرکز وانواتو، همکاری می کند که قیمت ها را افزایش داده اند. در حالی که هزینه ورودی به این آتشفشان تا دو سال قبل، 32 دلار بود، اما در ژانویه امسال به 96 دلار رسیده است. تا جایی که همه می دانند، این همان آتشفشان است و تغییر نکرده است. سایر اهالی جزیره نیز از این موضوع کلافه شده اند، چراکه معیشت آن ها به جهانگردی آتشفشان گره خورده است و افزایش هزینه ورودی به تدریج باعث کاهش جهانگرد می شود.
آتشفشان ارتا آله در اتیوپی
سفر به کوه یاسور در مقایسه با آتشفشان ارتا آله آسان است. این آتشفشان در داناکیل دپرشن اتیوپی قرار گرفته است و یکی از بدترین منطقه ها روی کره زمین به شمار میرود. پس از 6 ساعت رانندگی در جهت ناهموار و خاکی از میان بیابانی سوزان، تازه به پایگاه اصلی می رسید. یکسری افراد نیز با اسلحه های اتوماتیک همراه تان خواهند بود تا از شما در برابر گروه های شورشی محافظت کنند. از پایگاه اصلی باید به مدت سه ساعت پیاده روی کنید تا به لبه دهانه برسید که اگر آمادگی جسمانی داشته باشید، پیمودن این جهت برایتان سخت نخواهد بود. برای در امان ماندن از گرمای روز، پیاده روی پس از غروب خورشید آغاز می شود و اوایل شب به لبه آتشفشان می رسید و می توانید شکوه بی بدیل این دریاچه ماگما را در تاریکی شب تجربه کنید.
امکان شترسواری نیز مهیا شده، اما صادقانه باید بدانید که شترسواری بسیار سختتر از پیاده روی است. با وجودی که این دریاچه گدازه به سایر آتشفشان های جهان شباهت دارد، اما غیرقابل پیش بینی است؛ به طوری که در برخی روزها، دریاچه فوران و تکه های گدازه را به لبه آتشفشان پرتاب می کند و باید به اندازه 45 متر از آن فاصله گرفت. در برخی روزها شرایط مساعد است و می توان به لبه آتشفشان رفت و به دریاچه نگاهی انداخت. در یک سری از روزها، سنگ هایی که جدیداً به دریاچه ریخته شده، آغاز به سوختن می کند و خاکستری از آن بلند می شود که دید شما به دریاچه را مسدود می کند. پیش از بازدید از این آتشفشان، از کسانی که اخیراً از سفر خود به ارتا آله برگشته اند، پرس وجو کنید تا بدانید در تور خود باید انتظار چه چیزهایی را داشته باشید.
آتشفشان فوئگو در گواتمالا
فوران های آتشفشان فوئگو، پس زمینه ای سورئال برای شهر آنتیگوا در گواتمالا به وجود می آورند؛ هرچند بهترین چشم انداز این فوران ها را می توانید از آتشفشان آکاتنانگو در نزدیکی فوئگو تماشا کنید. پیاده روی شبانه به ارتفاع 3,962 متری قله، فقط 50 دلار هزینه برمی دارد که شامل غذا و وسایل نیز می شود. تماشای نمایش تماشای گدازه ها از منطقه مجاور فوئگو، پاداشی فوق العاده به تلاش های شما خواهد بود.
آتشفشان ماسایا در نیکاراگوئه
آتشفشان ماسایا در نیکاراگوئه، یکی دیگر از اعضای کمان آتشفشانی آمریکای مرکزی است که به علاقه مندان اجازه می دهد تا به اعماق آتشین آن نگاهی بیندازند. این آتشفشان که در قدیمی ترین پارک ملی نیکاراگوئه بنام پارک ملی آتشفشان ماسایا (Masaya Volcano National Park) قرار گرفته است، از چندین دهانه آتشفشانی درهم تنیده تشکیل شده است. مخروط آتشفشانی آن به تنهایی تماشای و دلهره آور است، هرچند بهترین زمان برای مشاهده آن ، باز هم هنگام شب است.
حدود نیم ساعت رانندگی از ماناگوئه یا گرانادا یا انتخاب سفری آهسته تر با اتوبوس های مرغی 30 سنتی، شما را به این آتشفشان می رساند و به همین دلیل در دسترس ترین دریاچه گدازه جهان به شمار می رود. ورودی این پارک 10 دلار است و وسیله نقلیه اجباری برای رسیدن به قله، 3 دلار هزینه برمی دارد. از این نقطه می توانید حدود یک ساعت نظاره گر محتویات اعماق زمین باشید.
استرومبولی در ایتالیا
جزیره استرومبولی، به عنوان بخشی از جزایر آیولین در شمال سیسیل ایتالیا محسوب می شود که از دریای تیرنی سر برافراشته است. در این جزیره، آتشفشانی به ارتفاع 914 متر وجود دارد و خانه اهالی جزیره که به چند صد نفر می رسند، اطراف آن را احاطه کرده است. آتشفشان جزیره به مدت 2000 سال به طور مداوم فعال بوده و فوران های کوچک و متناوب آتشفشانی آن باعث شده است تا زمین شناسان، اصطلاح آتشفشان های نوع استرومبولی را برای توصیف فعالیت های مشابه آتشفشانی در دیگر کوه ها به کار ببرند.
کوهنوردی به سمت قله هنگام عصر آغاز می شود که سه ساعت طول می کشد و علاقه مندان می توانند در این مدت از چشم انداز ها تماشای غروب خورشید بر فراز جزیره و دریا نهایت لذت را ببرند. پس از رسیدن به قله، جهانگردان برای تماشای نمایش خیره کننده فواره های گدازه حدود یک ساعت وقت دارند. با توجه به اینکه پایین آمدن از کوه از جهت شنی و شیب داری صورت می گیرد، جهانگردان در عرض یک ساعت به پایین کوه می رسند. دسترسی به این آتشفشان را می توانید با کمتر از 34 دلار به صورت محلی خریداری کنید، هرچند برای صعود به قله باید عضو یک تور باشید.
اگر شما هم مشتاق سفر به ایتالیا و بازدید از این آتشفشان هستید می توانید به کمک خبرنگاران قیمت تور ایتالیا آژانس های مسافرتی مختلف را با یکدیگر مقایسه کنید و تور موردنظرتان را با پایین ترین قیمت از آژانس های همکار خبرنگاران خریداری کنید.
ایمنی هنگام بازدید از آتشفشان های فعال
با وجودی که گدازه ها یکی از خارق العاده ترین پدیده های طبیعی هستند و تماشای آن ها از نزدیک تجربه ای فراموش نشدنی است، اما این تجربه بدون خطر هم نیست. انجمن سلطنتی جغرافیا، پژوهشی روی جهانگردی آتشفشان انجام داده و دریافته است که بیشتر جهانگردان از خطرات این نوع جهانگردی بی اطلاع هستند. در تمام آتشفشان هایی که ذکر شد، موارد جراحت و فوت نیز اتفاق افتاده است. با وجود قوانین و مقررات، ایمنی در این منطقه ها بسته به شهرداری ها، فرق دارد و امکان وقوع هر اتفاق غیرمترقبه ای وجود دارد.
برایان بایروس می گوید، توری که با آن ها به کوه یاسور رفتم، توصیه ایمنی جالب و دور از عقلی به من دادند: اگر انفجار بزرگی رخ داد، فرار نکن؛ بلکه به بالا نگاه کن تا بتوانی برای نجات خود از تکه های گدازه مذابی که بر سرت فرود می آید، جاخالی بدهی. او ادامه می دهد که هنگام تماشای آتشفشان از لبه آن، راجع به سنگ های گدازه ای که بزرگ تر از یک زمین فوتبال بودند و در طول راه دیده بودم، پرس وجو کردم؛ راهنمای تور به من گفت که آن ها احتمالاً از فوران های سطح دو بوده اند. سپس از او پرسیدم که اکنون آتشفشان در چه سطحی است و او پاسخ داد: سطح دو. باورکردنی نبود!
در واقع زمانی که آتشفشان پاکایا در گواتمالا در ماه مه 2010 فوران کرد، فعالیت تورهای جهانگردی در صبح همان روز متوقف شد. با این اوصاف، یک روز اشتباه محاسباتی می توانست فاجعه ای را رقم بزند. در تورهای ماسایا، راننده ها خودروی خود را به شکلی پارک می کنند که جلوی خودرو به سمت پایین کوه است و از کنار آن تکان نمی خورند. بعد به شوخی می گویند که دلیلی برای این کار خود دارند.
جهانگردان برای بازدید از آتشفشان ارتا آله در اتیوپی با خطرات بیشتری روبرو هستند. در سال 2012، گروهی از جهانگردان به دست یک گروه شورشی کشته شدند. یک جهانگرد نیز در سال 2017 کشته شد. از آن زمان به بعد، دولت این منطقه را امن اعلام کرده، هرچند همچنان به اسکورت های نظامی مسلح نیاز است. علاوه بر این، خطرات طبیعی آتشفشانی نظیر گازهای سمی منتشرشده از دهانه آتشفشانی را نیز نباید دست کم گرفت.
مقامات آتشفشان کیلاویا در هاوایی نیز اعلام کرده اند که طی سال های گذشته، تعدادی از جهانگردان قوانین امنیتی را نادیده گرفته اند. با این حال، در زمان فوران شدید سال 2018، همه دستور تخلیه را رعایت کردند و به این ترتیب، کسی کشته نشد. بنابراین حتماً تابع قوانین امنیتی باشید و به تمام روندهای ایمنی مربوطه توجه کنید. حتی اگر جزو افرادی هستید که معمولاً از جهتهای مشخص شده دور می شوید، مطمئناً دلتان نمی خواهد که با جنبه آتشین مادر طبیعت برخوردی داشته باشید. در هر صورت، با جهانگردی مسئولانه می توانید درخشش گدازه های مذاب را تماشا کنید و تجربه ای به یادماندنی برای خود رقم بزنید.
منبع: کجارو / thepointsguy.com