طرز تهیه دمپخت گوجه خوشمزه و مجلسی
به گزارش تعطیلات رو، دمپخت گوجه نوعی دمی پلو و یکی از انواع غذاهای سنتی پرطرفدار و خوشمزه ایرانی است که ارزش غذایی زیادی دارد و سرشار از انرژی، کربوهیدرات، پروتئین، آهن، کلسیم، منیزیم، پتاسیم، مس، منگنز و … است. این غذای ساده و خوشمزه، بسیار سریع و راحت آماده می گردد که در شهرهای مرکزی ایران و غرب و جنوب غرب، مصرف بسیار بالایی دارد که در دو نوع دمپخت گوجه با سیب زمینی یا همراه با گوشت آماده می گردد.

دمپخت گوجه، از لحاظ ظاهر و بعلاوه موادی که برای تهیه آن به کار می رود، شباهت زیادی به استانبولی دارد و با نام هایی مثل دمی گوجه، دمپخت گوجه و کته گوجه شناخته می گردد و بعلاوه در استان بوشهر با نام شله تماته ای آن را می شناسند. ترکیبات اصلی این نوع غذا، برنج و گوجه فرنگی است که معمولا برای خوش طعم کردن آن، از ادویه های خوش عطر و بعلاوه از موادی مثل گوشت، مرغ و یا سیب زمینی استفاده می نمایند. در این مقاله از بلاگ خبرنگاران با دستور پخت دمپخت گوجه آشنا میشویم.
دستور پخت دمپخت گوجه
غذاهای سنتی ایران، بسیار خوشمزه و همه پسند هستند به گونه ای که مردم شهرهای دیگر این غذاها را مختص مردم یک شهر می دانند و در هنگام سفر به استان های مختلف ناخودآگاه یاد غذای آن قسمت افتاده و عطر و بوی آن را در ناخودآگاه خود استشمام می نمایند. کته گوجه ای و یا دمپختک گوجه نیز از همین غذاهای سنتی است که با یک بار مزه کردن آن، تا سال های زیاد از فکر انسان پاک نمی گردد. این غذای خوش طعم و خوش عطر اگر به درستی و با صبر و بعلاوه به روش صحیح و اصولی تهیه گردد می تواند یک وعده غذایی دلچسب باشد که به همراه بورانی های ماستی و یا سالاد شیرازی می توانید میل کنید.
دمپخت گوجه، غذایی خوش عطر و خوش طعم است که اگر به صورت صحیح درست نگردد، ممکن است شفته ای گردد و حالت خمیر و وارفته ای به خود بگیرد که در این صورت طعم خوبی ندارد، بنابراین بهتر است به روش سنتی تهیه گردد تا در نهایت یک غذای لذیذ و خوشمزه تهیه گردد. در اینجا طرز تهیه این غذای خوش طعم را توضیح می دهیم.
حتما بخوانید: خوشمزه ترین غذا با گوجه کدام است؟
مواد لازم برای تهیه کته گوجه
مواد لازم برای تهیه دمپخت گوجه برای چهار نفر به توضیح زیر است:
- برنج: 4 پیمانه
- گوجه فرنگی تازه: 1 کیلوگرم
- آب: 2 پیمانه
- رب گوجه: 2 قاشق
- روغن: به مقدار لازم (حدود 5 یا 6 قاشق سوپ خوری)
- پیاز میانه: 1 عدد
- فلفل دلمه ای: 1 عدد به دلخواه
- کره: 3 قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل، زردچوبه، زعفران و ادویه کاری: به مقدار لازم
- مدت زمان پخت: 1 ساعت
طرز تهیه دمپخت گوجه و مراحل آماده سازی آن
مرحله اول
برای تهیه این نوع پلوی ساده و خوشمزه، پس از خرید برنج، ابتدا آن را شسته و 2 الی 3 مرتبه آب آن را خالی می کنیم تا تمیز گردد و شیره اضافه آن گرفته گردد و در یک ظرف می ریزیم، کمی نمک به آن اضافه می کنیم و با آب فراوان می گذاریم حدود 2 الی 3 ساعت بماند تا به مقدار کافی خیس بخورد. بعد از آن گوجه ها را تمیز شسته، پوست آنها را جدا نموده و رنده می کنیم.
مرحله دوم
در این مرحله از دستور پخت دمپخت گوجه پیاز میانه را شسته و پوست آن را جدا می کنیم و به صورت نگینی آن را خرد می کنیم، تابه یا قابلمه ای را بر روی حرارت می گذاریم، مقداری روغن در آن می ریزیم، کمی صبر می کنیم تا روغن داغ گردد. بعد از آن پیازهای نگینی را به روغن اضافه می کنیم و مرتب تفت می دهیم تا به رنگ طلایی درآیند سپس نمک و ادویه هایی مثل فلفل و زردچوبه و ادویه کاری را به پیازهای سرخ شده اضافه می کنیم و تفت می دهیم.
مرحله سوم
در این مرحله گوجه های رنده شده را به پیاز و مواد داخل قابلمه اضافه می کنیم و مرتب تفت می دهیم تا با هم مخلوط شوند. در این مرحله باید بگذاریم گوجه و مواد مدت زمانی بر روی حرارت بپزند تا آب گوجه ها کاملا تبخیر گردد.
حتما بخوانید: طرز تهیه کوفته گیاهی، مخصوص گیاه خواران
مرحله چهارم
در این مرحله از دستور پخت دمپخت گوجه نوبت به اضافه کردن رب گوجه می رسد. در این مرحله، باید به مواد محتوای تابه، رب گوجه اضافه کنیم و کمی آن را تفت دهیم تا بوی خامی آن از بین برود و بعد از آن، مواد را به هم بزنیم و مقدار دو پیمانه آب به آن اضافه کنیم و بر روی حرارت ملایم بگذاریم تا کمی به همراه آب بپزد و مواد رنگ خوبی بگیرد و دست آخر کمی زعفران و کره به مواد اضافه می کنیم، حرارت را کم می کنیم و مدت کمی صبر می کنیم تا مواد رنگ زعفران را به خود جذب کند و خوش رنگ گردد.
مرحله پنجم
در مرحله آخر، برنج را به مواد اضافه می کنیم و خوب با هم مخلوط می کنیم و بر روی حرارت قرار می دهیم تا به همراه مواد پخته گردد؛ مقداری روغن به برنج اضافه می کنیم و صبر می کنیم تا آب آن کاملا تبخیر گردد. بعد از آن، شعله حرارت را کم نموده و یک دمکش بر روی قابلمه می گذاریم و به مدت 30 الی 45 دقیقه غذا را بر روی حرارت ملایم قرار داده تا دم بکشد و آماده گردد.
حتما بخوانید: طرز تهیه کوفته تبریزی خوش طعم
طرز تهیه دمپخت گوجه با مرغ
دم پخت گوجه را می توان به همراه مرغ درست کرد تا هم خوشمزه تر گردد و هم بتوان آن را به عنوان غذایی برای دورهمی های ساده و محبت آمیز سرو کرد. طرز تهیه دمپخت گوجه با مرغ به توضیح زیر است.
مواد لازم
- گوجه: 3 عدد میانه
- برنج: 2 پیمانه
- مرغ: 250 گرم
- پیاز: 1 عدد میانه
- رب گوجه فرنگی: 1 قاشق غذا خوری
- روغن: به مقدار لازم
- نمک، زردچوبه و فلفل: به مقدار لازم
نحوه درست کردن دمپخت گوجه با مرغ
برای درست کردن دمپخت گوجه با مرغ تنها ضروری است مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.
مرحله اول
گوجه ها را به خوبی بشویید. پس از آن، گوجه ها را با استفاده از مخلوط کن یا رنده به صورت پوره در بیاورید. توجه داشته باشید که جدا کردن پوست گوجه باعث می گردد تا غذای شما ظاهر بهتری داشته باشد و مجلسی تر باشد.
مرحله دوم:
پیازها را به خوبی بشویید، پوست آن ها را جدا کنید و به صورت نگینی خرد کنید. پس از انجام این کار، آن ها را به همراه اندکی روغن در ماهیتابه بریزید و تا جایی که طلایی شوند، آن ها را سرخ کنید.
مرحله سوم:
پس از این که پیاز طلایی شد، پوره گوجه فرنگی را به همراه اندکی نمک، زردچوبه و فلفل سیاه درون ماهیتابه بریزید و تفت دهید. پس از آن که گوجه ها آب انداخت، 2 لیوان آب نیز به محتویات ماهیتابه اضافه کنید و اجازه دهید که روی شعله ملایم به آرامی بپزند.
مرحله چهارم:
مرغ ها را در ماهیتابه به همراه اندکی روغن سرخ کنید. پس از این که مرغ ها به خوبی سرخ شدند، آن ها را به ماهیتابه دیگری که در آن پیاز، پوره گوجه فرنگی و ادویه ها قرار دارند، اضافه کنید. در این مرحله برای خوشرنگ تر شدن غذا رب گوجه را نیز به محتویات ماهیتابه اضافه کنید و هم بزنید. توجه داشته باشید که بهتر است مرغ را در قطعات کوچک خرد کنید. حتی می توانید مرغ را پس از پختن ریش ریش کنید.
مرحله پنجم:
برنج را به همراه اندکی روغن و نمک درون قابلمه ای پر با مقدار مناسب آب بریزید. پس از این که برنج به مرحله آبکش کردن رسید، محتویات ماهیتابه را درون قابلمه بریزید و با برنج به خوبی ترکیب کنید. اجازه دهید تا برنج دم بکشد. پس از آن غذای شما آماده است. آن را بکشید و سرو کنید.
طرز تهیه دمپخت گوجه با گوشت
دمپخت گوجه را با گوشت چرخ نموده یا تکه ای نیز می توان درست کرد. طرز تهیه و مواد لازم برای تهیه این نوع دمپخت به توضیح زیر است.
مواد لازم
- گوجه: 3 عدد میانه
- برنج: 2 پیمانه
- گوشت: 250 گرم خرد شده یا چرخ نموده
- پیاز: 1 عدد میانه
- رب گوجه فرنگی: 1 قاشق غذا خوری
- روغن: به مقدار لازم
- نمک، زردچوبه و فلفل: به مقدار لازم
نحوه درست کردن دمپخت گوجه با گوشت
برای درست کردن دمپخت گوجه با گوشت باید مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.
مرحله اول
گوجه ها را بشویید و با استفاده از مخلوط کن یا رنده به صورت پوره در بیاورید.
مرحله دوم
پیاز را بشویید، پوست آن را جدا کنید و به صورت نگینی خرد کنید. پس از آن پیاز را درون ماهیتابه با کمی روغن تا زمان طلایی شدن تفت دهید. زمانی که پیاز طلایی شد، به آن پوره گوجه فرنگی، ادویه ها و آب را اضافه کنید. حرارت را کم کنید تا به صورت ملایم این مواد با هم پخته شوند.
مرحله سوم
گوشت چرخ نموده یا خرد شده را تفت دهید تا بپزد و آن را به ماهیتابه اضافه کنید و با سایر مواد هم بزنید.
مرحله چهارم
برنج را درون قابلمه با آب، روغن و نمک بریزید و اجازه دهید تا آب آن تبخیر گردد. زمانی که آب برنج کاملاً تبخیر نشده بود، محتویات ماهیتابه را به آن اضافه کنید و به خوبی هم بزنید تا ترکیب شوند. اجازه دهید تا برنج دم بکشد و غذای شما آماده گردد.
نکات مهمی که در تهیه دمپخت گوجه باید مد نظر قرار دهیم
برای تهیه یک دمپخت گوجه ای خوشمزه و باکیفیت باید نکات مهمی را مد نظر قرار دهیم که در اینجا به توضیح چند نمونه از آنها می پردازیم:
- در صورتی که از گوشت قرمز و یا گوشت چرخ شده در تهیه دمپخت گوجه مورد استفاده قرار دادید، سعی کنید آن را در هنگام سرخ کردن پیاز اضافه کنید و به مقدار کافی آن را تفت دهید تا پخته گردد.
- برای اینکه شکل ظاهر غذای شما بهتر و قشنگ تر باشد، پوست گوجه ها را کاملا از آنها جدا نموده و آنها را رنده و یا پوره کنید.
- بعلاوه برای خوش رنگ کردن آن از رب گوجه بهره ببرید.
- برای اینکه دمپخت عطر خوبی داشته باشد، در هنگامی که آماده برای دم گذاشتن است، کمی زیره، ادویه های معطر و یا سبزی معطر مثل مرزه به آن اضافه کنید.
- استفاده از روغن زرد بر روی دمپخت گوجه، طعم بسیار خوبی به آن می دهد.
- استفاده از پوره و یا پودر سیر در این غذا می تواند طعم آن را بهتر و خوشمزه تر کند.
- برای اینکه غذای شما طعم بهتری داشته باشد می توانید از عصاره مرغ نیز در تهیه آن بهره ببرید.
- وقتی که برنج را در قابلمه ریختید و آب آن کامل تبخیر شد می توانید برای اینکه طعم بهتری داشته باشد، به مقدار دو قاشق غذاخوری، ماست در آن بریزید و به هم بزنید. این کار باعث می گردد که طعم بسیار خوبی به غذا بدهد.
- یک نکته بسیار مهم در پخت دمپخت گوجه این است که این غذا بسیار حساس است و اگر بیش از مقداری که ذکر شد به آن آب اضافه کنید، ممکن است غذا شفته گردد. بنابراین در ریختن آب در قابلمه، باید کاملا مواظب باشید بیشتر از حد نصاب نریزید.
جمع بندی
در این مطلب طرز تهیه دمپخت گوجه خانگی لذیذ و اصیل ایرانی را با هم مرور کردیم. بعلاوه با طرز تهیه دمپخت گوجه با مرغ و گوشت نیز آشنا شدیم. ممکن است شما دوست داشته باشید این غذا را در خانه درست کنید اما تمام مواد اولیه لازم برای تهیه این غذا را نداشته باشید. برای حل این مشکل تنها کافی است که اپلیکیشن خبرنگاران را نصب و باز کنید. پس از آن می توانید مواد اولیه پخت این غذا و بسیاری دیگر از نیازهای خانه را سفارش دهید و در اسرع وقت جلوی در منزل تحویل بگیرید
منبع: اسنپ مارکت