دوپینگ 50 درصدی برق حریف خاموشی می گردد؟

به گزارش تعطیلات رو، خبرنگاران: با وجود افزایش قیمت حدود 50 درصد قیمت برق اما این نگرانی وجود دارد که تابستان در ایران خاموشی باشد. خبرنگاران در گزارشی با مرور تورم فراوری کننده این صنعت، ریشه خاموشی را آنالیز نموده است.

دوپینگ 50 درصدی برق حریف خاموشی می گردد؟

به گزارش ، مرکز آمار تورم فراوری کننده برق را در سال 99 منتشر نموده و در آن به چند نکته مهم اشاره داشته است. اما فراوری کننده در این بخش چیست و چه تاثیری را بر مصرف جامعه می گذارد؟

شاخص قیمت فراوریکننده برق نشان دهنده مبلغ دریافت شده توسط فراوریکننده از خریدار است که ملاک محاسبه آن در خصوص برق، اطلاعات بازار عمده فروشی برق است. در واقع تورم بخش فراوریکننده برق به معنای تغییرات قیمت فراوری برق در نیروگاه ها و به تبع آن خرید برق در شرکتهای نیازمند انرژی است. در محاسبات تورمی تغییرات شاخص قیمت مصرف کننده در هر بخش در مقایسه با این رقم در موقعیت مشابه خود در سال قبل را می گویند.

قبض منتشر شده مرکز آمار از تورم فراوری کننده بخش برق 3 رکورد مهم را به ثبت رساند.

رکوردهای تورم فصلی فراوریکننده برق

ساعات مصرفی برق را در دسته بندی ها در سه بخش قرار می دهند. در ساعت کم بار تعرفه قیمتی در کمترین حد خود قرار داشته و مصرف نیز در سطوح پایین تری است. در مقابل ساعت اوج بار تعریف می گردد که تعرفه قیمتی در بالاترین حد خود بوده و مصرف نیز در سطوح بالاتری ثبت می گردد.

در این بین ساعت میان بار قیمتی بینابین دو بازه بالارا خواهد داشت.

بنابر گزارش منتشر شده مرکز آمار تورم فصلی در زمستان 99 در هر سه بخش مصرفی به بالاترین حد خود در مقایسه با تمام فصول دهه 90 رسیده است. در این میان نیز ساعات میانی مصرف با ثبت تورمی 70 درصدی بالاترین گرانی را به ثبت رسانده است.

این متغیر برای ساعت کم بار 52 درصد و برای ساعت اوج بار در حد 54.6 درصد به ثبت رسیده است.

فرایند فصلی این متغیر از ابتدای دهه 90 تا کنون نشان می دهد که در تابستان 95 تورم فصلی تا منفی 25 درصد نیز کاهش پیدا نموده اما پس از آن دوباره فرایندی صعودی به خود گرفت تا این که در زمستان سال جاری به بالاترین حد خود رسیده است.

در صورتی که تورم های فصلی را در قالب سالانه آنالیز کنیم در خاتمه سال 99 شاهد سه رکورد دیگر خواهیم بود.

رکورد سالانه تورم فراوریکننده برق در دهه 90

در سال 1399 تورم فراوری کننده برق به بالاترین حد خود در کل دهه 90 رسیده است. در این مقایسه برای ساعت میان بار فراوری کننده 48.7 درصد ثبت شده که بیشتر از سایر بخش ها رقم خورده است.

در ساعات اوج بار که قیمت ها تعرفه بالاتری دارند تورم سال 99 برابر با 44.1 درصد بوده و در ساعت کم بار نیز این متغیر برابر با 44.4 درصد به ثبت رسیده است.

اما برآیند ساعات مصرفی تورم فراوری کننده برق در دهه 90 نشان میدهد که در سال 99 تورم این بخش به 46.6 درصد رسیده که بالا تر از تمام سالهای این مقطع بوده است.

پیش از این رکورد تورم فراوریکننده برق در ایران در سال 93 رخ داده که برابر با 22.2 درصد بوده است. در سال 99 حتی از رکورد قبلی ثبت شده 24.4 واحد درصد نیز بالاتر است.

نگاه مثبت و منفی در رکورد تورم فراوری کننده برق

تورم فراوری کننده در هر بخش همیشه نقش پیشران را در تورم مصرف کننده همان بخش دارد. چرا که تغییرات در قیمت فراوری در هر کالایی نهایتا به بالارفتن هزینه ها در همان کالا منجر خواهد شد.

پگاه پاشا مدیر دفتر پژوهش سندیکای شرکت های فراوریکننده برق بالارفتن تورم فراوری کننده را اتفاقی مثبت ارزیابی نموده است زیرا بهبود شرایط فراوری برق نیازمند تعدیل سالانه سقف نرخ پیشنهادی انرژی و نرخ پایه آمادگی متناسب با تغییر سطح عمومی قیمت ها در کشور است.

به گفته پاشا در فراوری برق تا پیش از مصوبه وزیر نیرو مبنی بر اعمال نرخ جدید سقف انرژی، قیمت خرید برق از نیروگاه در بازار برق تقریبا ثابت مانده است و بعد از آن نیز به نسبت سال 1390 یعنی در فاصله 9 سال، کمتر از 2 برابر افزایش داشته در حالی که بخش های دیگر قیمت فروش عمده در مقایسه با بخش برق افزایش بیشتری داشته است.

از سوی دیگر بعضی فعالان این صنعت عقیده دارند: هر چند فرایند قیمت های خرید برق از نیروگاه ها در بازار برق بعد از پنج سال که در مقایسه با سایر بخش ها بعضا معکوس نیز بوده است بالاخره توانسته همسو با سایر بخش ها حرکت کند، اما به دلیل پنج سال ثبات نرخ آمادگی و عدم افزایش سقف قیمت پیشنهادی انرژی، هنوز قیمت خرید برق از نیروگاه ها در بازار برق از شرایط مناسبی به نسبت بازار سایر فراوریات برخوردار نیست.

از دید این گروه بیش از 60 درصد فراوری برق کشور توسط نیروگاه های خصوصی صورت می پذیرد بعضی فعالان صنعت اعتقاد دارند فرآیند تعرفه گذاری دستوری همراه باعوامل متعدد دیگر از قبیل انباشت مطالبات نیروگاه داران از وزارت نیرو، افزایش هزینه های سرمایه گذاری در قیاس با دوره طولانی بازگشت سرمایه، شرایط سخت نگهداری و اداره نیروگاه ها، سرمایه گذاری در این بخش را تحت تاثیر قرار داده است

با توجه به کاهش 30 تا 35 درصدی میزان بارش ها، افزایش 5 درصدی دمای هوا و رشد 22 درصدی مصرف در مقایسه با شرایط مشابه سال گذشته، مدیریت مصرف از اهمیت بسزایی برخوردار است. به گفته رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران سهم نیروگاه های برق آبی از فراوری برق به دلیل بارندگی های مناسب در سال 1397 از 5 درصد به 9 درصد در سال 1398 افزایش یافت و با توجه به محدودیت های منابع آبی در سال آبی 1400-1399 این سهم به کمتر از 5 درصد خواهد رسید. در این صورت یا می باید سهم فراوری نیروگاه های چرخه ترکیبی را افزایش داد یا اینکه به چرخه سیستمی سهمیه بندی رو آورد. نرخ تورم فراوری کننده نشان می دهد به دلیل هزینه های بالای فراوری در سال گذشته

منبع: اقتصادنیوز
انتشار: 26 خرداد 1400 بروزرسانی: 26 خرداد 1400 گردآورنده: tatilatro.ir شناسه مطلب: 1724

به "دوپینگ 50 درصدی برق حریف خاموشی می گردد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دوپینگ 50 درصدی برق حریف خاموشی می گردد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید