فرایند روبه رشد مرگ ومیر ناشی از دیابت در ایران

به گزارش تعطیلات رو، آنالیز های یک مطالعه در بازه زمانی سال های 1385 تا 1389 نشان داد که فرایند مرگ ومیر ناشی از دیابت در حال افزایش است. فوت ناشی از دیابت در زنان بیشتر از مردان و در منطقه ها شهری، بیشتر از منطقه ها روستایی است.

فرایند روبه رشد مرگ ومیر ناشی از دیابت در ایران

به گزارش خبرنگاران به نقل از ایسنا، دیابت از جمله بیماری های متابولیکی و یک اختلال چند عاملی است که با افزایش مزمن قند خون معین می گردد. این بیماری ناشی از اختلال ترشح و عمل انسولین و یا هردوی آن هاست.

دیابت یکی از چالش های بهداشتی دهه های اخیر است که بار مالی فراوانی را به جامعه تحمیل می نماید. به دلیل آمار روبه افزایش این بیماری، سازمان جهانی بهداشت آن را به اسم یک اپیدمی نهفته اعلام نموده است. صاحب نظران معتقدند تغییر سبک زندگی افراد و مدرن شدن جامعه بیشترین تاثیر را درافزایش بروز دیابت داشته است.

با توجه به اهمیت این بیماری، پژوهشگران با انجام یک مطالعه شرایط مرگ ناشی از دیابت را در ایران و در یک بازه زمانی پنج ساله آنالیز کردند.

این مطالعه با استفاده از داده های مرگ در ایران بین سال های 1385 تا 1389 که به وسیله وزارت بهداشت منتشر شده است، انجام شد. این داده ها به وسیله منابع مختلف مانند سازمان ثبت احوال، گورستان ها، بیمارستان ها و خانه های بهداشت، از سوی مرکز اطلاعات و تحقیقات کاربردی و پژوهشی وزارت بهداشت جمع آوری و سپس یک پارچه سازی شده است.

آنالیز های این پژوهش نشان داد که در طول پنج سال مطالعه، 27 هزار 418 مورد فوت به دلیل دیابت در ایران رخ داده است که 54.9 درصد از آن مربوط به زنان و 45.1 درصد از آن ها مردان بوده اند. طبق این آنالیز ها؛ کم ترین مقدار فوت ناشی از دیابت در مجموع در هر دو جنس در سال 1385 و بیشترین آن در سال 1389 رخ داده است.

این یافته ها حاکی از آن است که فرایند مرگ به دلیل دیابت در این بازه زمانی روبه افزایش است و بین سال های مطالعه اختلاف معناداری در تعداد مرگ از دیابت وجود داشت. در مطالعات قبلی هم اسم شده که در همه کشورها، به ویژه کشور های در حال توسعه، تعداد مرگ ناشی از دیابت در حال افزایش است.

بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه؛ تعداد مرگ ومیر به دلیل دیابت بین زن و مرد اختلاف معنی داری داشت. به طوری که در تمام سال ها مرگ به دلیل دیابت در زنان به طور معناداری بیشتر از مردان بود. شیوع بیشتر دیابت در زنان و شیوع بیشتر چاقی در زنان؛ به اسم یک ریسک فاکتور دیابت، می توانند از دلایل مرگ بالابه دلیل دیابت باشند.

طبق یافته های این مطالعه؛ در بازه زمانی آنالیز شده، مقدار مرگ ناشی از دیابت در منطقه ها شهری بسیار بیشتر از منطقه ها روستایی بوده است. افزایش شهرنشینی، تغییر الگوی زندگی، سبک تغذیه ای و کم تحرکی یکی از دلایل شیوع بالاتر دیابت در منطقه ها شهری و در نتیجه مرگ ناشی از آن است.

در این آنالیز؛ کم ترین مقدار مرگ به دلیل دیابت مربوط به گروه سنی پنج تا 14 سال و بیشترین مقدار آن در گروه سنی بالای 70 سال است.

این مطالعه نشان داد که بیشترین دلیل فوت، مربوط به دیابت غیروابسته به انسولین با 40 درصد از مجموع فوت شدگان بود و پس از آن مرگ به دلیل سایر اختلالات مرتبط با دیابت با 30.8 درصد و کم ترین تعداد هم مربوط به دیابت وابسته به انسولین با 29.2 درصد کل فوت شدگان بود.

خروج از الگو های غذایی سنتی و دریافت رژیم های غذایی با چربی اشباع شده و کربوهیدرات های تصفیه شده؛ عوامل مهمی در افزایش مقدار چاقی و دیابت هستند.

به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ با توجه به افزایش جمعیت مسن، فرایند رو به رشد شهرنشینی، تغییر الگوی غذایی و سبک زندگی در ایران، احتیاج است برنامه ریزی، آموزش و انجام آزمایشاتی برای پیشگیری، تشخیص و درمان زو دهنگام دیابت صورت گیرد.

درانجام این تحقیق الناز جعففرایند پژوهشگر گروه تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی تهران، امین عطایی از گروه آمار و اقتصاد بهداشت معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و ساره عدالتی پژوهشگر انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه بهار امسال به صورت مقاله علمی با اسم اپیدمیولوژی فرایند مرگ به دلیل دیابت در ایران در نشریه افق دانش؛ فصل نامه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی گناباد، منتشر شده است.

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 1 شهریور 1400 بروزرسانی: 1 شهریور 1400 گردآورنده: tatilatro.ir شناسه مطلب: 1834

به "فرایند روبه رشد مرگ ومیر ناشی از دیابت در ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فرایند روبه رشد مرگ ومیر ناشی از دیابت در ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید