طرز تهیه فسنجان نذری برای 50، 100 و 200 نفر

به گزارش تعطیلات رو، خورش فسنجان نذری از است که معمولا برای تعداد زیاد (50 نفر به بالا) و معمولا با گوشت مرغ درست می گردد. در این نوشتار قرار است طرز تهیه فسنجان نذری برای 50 نفر را به شما آموزش می دهیم و به شما می گوییم اندازه و نسبت مواد فسنجان نذری برای 100 یا 200 نفر چقدر است. پیشنهاد می کنیم با این مقاله از در همراه ما باشید.

طرز تهیه فسنجان نذری برای 50، 100 و 200 نفر

طرز تهیه فسنجان نذری در یک نگاه

برای تهیه خورش فسنجان نذری با مرغ برای 50 نفر، ابتدا گردوی چرب و با کیفیت را دو بار چرخ کنید و در روغن با حرارت ملایم حدود 30 دقیقه تفت دهید تا طعم خامی آن گرفته گردد. سپس، با افزودن حدود 7 الی 8 لیتر آب جوش، اجازه دهید مایه گردو حداقل 3 الی 4 ساعت آرام آرام بجوشد و روغن بیندازد.

همزمان مرغ ها را با پیاز، نمک و ادویه نیم پز نموده و آب آن را صاف کنید و نگهدارید. پس از آغاز روغن اندازی گردو، رب انار را طی چند مرحله اضافه کنید و برای ایجاد تعادل در طعم، در صورت لزوم شکر نیز بیفزایید. در صورت تمایل می توان مقداری رب گوجه نیز برای رنگ بهتر به خورش بیفزایید.

در ادامه، مرغ های نیم پز و مقداری از آب مرغ را به خورش اضافه کنید و اجازه دهید حدود 1.5 الی 2 ساعت دیگر با حرارت ملایم بجوشد. در آخر، چند قالب یخ برای شوک حرارتی و روغن اندازی بهتر به خورش بیفزایید و اجازه دهید حداقل یک ساعت استراحت کند تا طعم ها به خوبی ترکیب شوند.

خورش را همراه با برنج دم کشیده در ظروف مناسب سرو کنید. هنگام ریختن خورشت فسنجان روی برنج، از قسمت روغن انداخته و لعاب دار آن بهره ببرید تا ظاهر نذری نیز اشتها برانگیز باشد.

برای مطالعه مواد لازم، جزییات و مراحل طرز تهیه فسنجان نذری ادامه این مطلب را بخوانید.

مواد لازم برای تهیه خورش فسنجان نذری با مرغ (برای 50 نفر)

مواد اولیهمقدار مورد احتیاج
گوشت مرغ (ران یا سینه)15 الی 18 کیلوگرم
مغز گردو (چرخ نموده)7 الی 8 کیلوگرم
رب انار (غلیظ و ترش یا ملس)2 الی 2 و نیم کیلوگرم
رب گوجه (اختیاری)300 الی 500 گرم
پیاز (برای پیاز داغ)3 الی 4 کیلوگرم
روغنبه مقدار لازم
زردچوبه، نمک و فلفل سیاهبه مقدار لازم
شکر (در صورت احتیاج)2 الی 3 لیوان فرانسوی دسته دار
آب سردحدود 10 لیتر
برنج10 الی 12 کیلوگرم (برای سرو با فسنجون نذری)

مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 10

مدت زمان لازم برای پخت خورش فسنجان نذری: حدود 6 الی 8 ساعت

مقدار کالری خورشت فسنجون با مرغ در 6 قاشق غذاخوری: حدود 400 کیلوکالری

مراحل طرز تهیه فسنجان نذری با مرغ

طرز تهیه فسنجان نذری مثل با استفاده از گوشت ران یا سینه مرغ، مغز گردو با کیفیت و مرغوب و رب انار درجه یک بدون شکر افزودنی قابل انجام است. فسنجان نذری معمولا برای تعداد 50 نفر به بالا پخته می گردد.

مرحله اول: مغز گردو را چرخ کنید

در اولین مرحله از طرز تهیه فسنجان نذری، مغز گردوی چرب و با کیفیت را در چرخ گوشت بریزید و دو بار چرخ کنید تا بافت نرم و یکدستی پیدا کند.

در صورت تمایل، برای خرید مغز گردو می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله دوم: گردوی چرخ شده را تفت دهید

حالا، مقداری روغن را در یک دیگ بزرگ بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ گردد. سپس، گردوی چرخ شده را به دیگ حاوی روغن داغ بیفزایید. حالا حرارت را کم کنید و اجازه دهید مغز گردو روی شعله ملایم به مدت 20 الی 30 دقیقه تفت بخورد تا بوی خامی آن از بین برود. توجه داشته باشید، نباید گردو بسوزد یا تیره گردد؛ در غیر این صورت، طعم خورش تلخ خواهد شد.

برای خرید روغن سرخ کردنی می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله سوم: گردو را بپزید

پس از تفت دادن گردو، حدود 7 الی 8 لیتر آب سرد (برای وارد شدن شوک به گردوها و روغن انداختن آن ها) را کم کم به این دیگ بیفزایید و هم بزنید تا مایه نیمه غلیظی ایجاد گردد. حرارت را بالا ببرید تا مایه گردو بجوشد. سپس، بلافاصله شعله را کم کنید تا خورش فسنجان نذری به آرامی قل بزند و کم کم روغن بیندازد.

این مرحله، حداقل باید 3 الی 4 ساعت ادامه یابد. در این فاصله، هر 15 الی 30 دقیقه باید خورش را هم بزنید تا گردو ته نگیرد. در طول این مدت، مایه خورش به تدریج تغییر رنگ می دهد و قهوه ای تر و براق تر می گردد. درضمن، با گذشت زمان حباب های ریز روغنی را روی سطح مایه گردو خواهید دید؛ با تماشا این حباب ها معلوم می گردد خورشت نذری به مرحله روغن انداختن رسیده است. اگر احساس کردید، خورشت فسنجان نذری بیش از میزان غلیظ شده، می توانید مقدار کمی آب سرد یا چند تکه یخ به آن اضافه کنید؛ اما مراقب باشید خورش رقیق نگردد.

مرحله چهارم: مرغ را آماده کنید

در فاصله پختن و روغن انداختن گردو، وقت آن است که مرغ را آماده کنید. برای این منظور، ضروری است گوشت ران و سینه مرغ را به ابعاد دلخواه برش بزنید و بشویید. سپس، تکه های مرغ شسته شده را در سبد بریزید تا آب اضافی آن ها خارج گردد.

برای خرید انواع گوشت مانند گوشت مرغ می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله پنجم: مرغ فسنجان را نیم پز کنید

در این مرحله از طرز تهیه فسنجون با مرغ مجلسی برای نذری، حدود 3 الی 4 کیلوگرم پیاز شسته شده و بدون پوست را به صورت درشت برش بزنید و در قابلمه یا دیگ دیگری بریزید. سپس، تکه های مرغ شسته شده را همراه با کمی آب، مقداری نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به پیازها اضافه کنید.

این قابلمه را ابتدا روی حرارت میانه بگذارید تا بجوشد. پس از آن، حرارت را ملایم کنید و حدود 45 دقیقه صبر کنید تا تکه های مرغ نیم پز شوند.

برای خرید انواع ادویه مانند نمک، زردچوبه و فلفل سیاه می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله ششم: آب مرغ را صاف کنید

پس از گذشت این مدت و اطمینان از نیم پز شدن مرغ، این قابلمه را از روی حرارت بردارید. سپس، قطعات مرغ را از قابلمه بیرون بیاورید و آب مرغ را از صافی رد کنید. آب مرغ صاف شده را کنار بگذارید تا در مراحل بعدی برای افزایش طعم خورش از آن بهره ببرید.

مرحله هفتم: رب انار را اضافه کنید

پس از آن که گردو آغاز به روغن انداختن کرد، نوبت افزودن رب انار () است. مقدار رب انار برای این مقدار خورش، حدود 2 الی 2 و نیم کیلوگرم است. برای اطمینان از خوشمزه و خوش رنگ شدن خورش فسنجان نذری، پیشنهاد می کنیم رب انار را در چند مرحله و به صورت کاملا تدریجی به مایه گردو بیفزایید.

پس از هر بار افزودن بخشی از رب انار، اجازه دهید مایه خورشت حداقل برای 30 دقیقه بجوشد تا طعم رب انار کاملا به خورد خورشت برود. مایه خورش را هر بار بچشید تا زیادی ترش نگردد.

برای خرید رب انار می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله هشتم: رب گوجه را به فسنجان اضافه کنید

حالا، حدود 300 الی 500 گرم رب گوجه فرنگی را در کمی روغن تفت دهید تا کاملا رنگ باز کند. سپس، رب گوجه تفت داده شده را هم به مایه خورش فسنجان نذری بیفزایید تا رنگ و طعم آن متعادل تر گردد.

توجه داشته باشید، اضافه کردن رب گوجه فرنگی به خورشت فسنجان با مرغ کاملا اختیاری است. بنابراین، در صورت تمایل می توانید از این مرحله صرف نظر کنید. پس از افزودن رب گوجه، خورش به رنگ قهوه ای مایل به سیاه در می آید و باید روغن بیشتری روی آن دیده گردد.

برای خرید رب گوجه فرنگی می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله نهم: شکر را به فسنجون نذری اضافه کنید

در این مرحله از طرز تهیه فسنجان با مرغ نذری، ضروری است طعم خورش فسنجان را با دقت بچشید. اگر احساس می کنید خورشت بیش از میزان ترش شده، باید حدود 2 الی 3 لیوان شکر را به تدریج و با احتیاط به آن اضافه کنید تا طعم فسنجان ملس گردد. هر بار پس از افزودن بخشی از شکر، خورشت فسنجان را هم بزنید و آن را مزه مزه کنید تا زیادی شیرین نگردد.

برای خرید شکر می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله دهم: مرغ نیم پز را به مایه خورشت اضافه کنید

حالا وقت آن است که مرغ های نیم پز شده را به خورش فسنجون نذری بیفزایید. برای جلوگیری از له شدن مرغ ها، این کار را با احتیاط و به آرامی انجام دهید. پس از اضافه کردن مرغ، حدود یک لیتر از آب مرغ را که قبلا از صافی رد کردید نیز در دیگ حاوی خورش فسنجان بریزید.

اجازه دهید همه اجزا به مدت 1 و نیم الی 2 ساعت دیگر روی حرارت ملایم بجوشند. توجه داشته باشید، خورش فسنجان نذری را باید به صورت پیوسته زیر نظر داشته باشید تا ته نگیرد و مرغ ها به خوبی مزه دار و پخته شوند. اگر احساس می کنید رنگ خورش روشن است، می توانید اندکی رب انار تیره تر یا مقدار بسیار کمی رب گوجه فرنگی اضافه کنید.

مرحله یازدهم: برای فسنجان شوک حرارتی ایجاد کنید

در دقایق سرانجامی پخت، بهتر است چند قالب یخ به خورش اضافه کنید. این کار موجب شوک حرارتی می گردد و به جدایی بیشتر روغن از گردو یاری می نماید. به این ترتیب، فسنجان نذری شما حسابی روغن می اندازد و جا افتاده می گردد.

مرحله دوازدهم: خورشت فسنجان نذری را استراحت دهید

پس از آن که خورش به خوبی جا افتاد و رنگ آن تیره و براق شد، حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید فسنجان نذری داخل دیگ باقی بماند و حداقل به مدت یک ساعت استراحت کند. این استراحت به انسجام طعم ها و غلظت بهتر خورش یاری می نماید. حتی بهتر است خورش فسنجون را از شب قبل تهیه نموده و در روز توزیع نذری فقط آن را گرم کنید. به این ترتیب، طعم نهایی کاملا جا افتاده خواهد بود.

مرحله آخر: خورشت فسنجان نذری را با برنج سرو کنید

برای توزیع فسنجان نذری، بهتر است از ظروف یک بار مصرف دوجداره یا آلومینیومی درب دار بهره ببرید. این ظروف طوری طراحی شده اند که تحمل دمای بالای خورش غلیظ و روغنی را داشته باشند. برای سرو فسنجان نذری، حدود یک کفگیر برنج دم کشیده را در ظرف یک بار مصرف بریزید. سپس، 1 الی 2 تکه مرغ میانه (بسته به ابعاد قطعه) و حدود 2 ملاقه خورش فسنجان را روی برنج اضافه کنید. توجه داشته باشید، خورش فسنجان نذری را باید طوری روی برنج بریزید گردد که کمی از روغن خورشت هم تعیین باشد.

در صورت تمایل، برای خرید انواع برنج ایرانی و خارجی می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مقدار و نسبت مواد برای تهیه فسنجان نذری برای 100 و 200 نفر

خورش فسنجان نذری معمولا برای 50 نفر به بالا درست می گردد. برای درست کردن فسنجان نذری برای 100 نفر باید مقدار مواد اولیه را دو برابر کنید. یعنی مثلا برای 100 نفر به 14 الی 16 کیلوگرم مغز گردو، 30 الی 36 کیلوگرم گوشت ران یا سینه مرغ و 20 الی 22 کیلوگرم برنج خام احتیاج دارید. اما اگر می خواهید فسنجان با مرغ نذری را برای 10 نفر درست کنید باید مواد اولیه رسپی بالا را تقسیم بر 5 نموده و تنها از یک پنجم این مواد بهره ببرید.

نکات مهم و رازهای جا افتادن و غلیظ شدن فسنجان نذری

  • برای پخت خورش فسنجان نذری حتما از گردوهای پر چرب، تازه و سفید بهره ببرید.
  • گردو را حتما دو بار چرخ کنید تا بافت آن کاملا نرم و لطیف شده و روغن گردو به خوبی آزاد گردد.
  • اگر از غذاساز استفاده می کنید، گردو را زیاد نزنید تا روغنش نسوزد.
  • گردو را روی حرارت ملایم به مدت 20 الی 30 دقیقه تفت دهید تا طعم خامی اش رفع گردد، ولی قهوه ای نشده یا نسوزد.
  • در هنگام تفت دادن گردو می توانید کمی زردچوبه اضافه کنید تا بوی خامی گردو کاملا رفع گردد.
  • زمان پخت گردو، مهم ترین راز روغن انداختن خورش فسنجون است. بعد از جوش آمدن، شعله را بسیار کم کنید و مایه گردو را مرتب هم بزنید تا ته نگیرد. یادتان باشد، به هیچ عنوان نباید خورش را به حال خودش رها کنید.
  • هر 30 الی 45 دقیقه خورش فسنجان را آنالیز نموده و در صورت تبخیر شدن آب، مقداری آب جوش به آن اضافه کنید.
  • رب انار باید غلیظ، بدون شکر افزوده و با طعمی متعادل باشد.
  • رب انار را در چند مرحله و پس از آغاز روغن انداختن گردو اضافه کنید. اگر رب انار را زود بیفزایید، موجب دیرپز شدن و تیره شدن بیش از حد خورش می گردد.
  • افزودن آب بیش از حد، خورش را رقیق می نماید و مانع روغن انداختن می گردد. بنابراین، به ویژه پس از جا افتادن اولیه، همواره آب را کم کم و با دقت اضافه کنید.
  • در سرانجام پخت، 2 الی 3 قالب یخ داخل خورش بیندازید و شعله را زیاد کنید. این شوک حرارتی موجب آزاد شدن حداکثری روغن گردو می گردد.
  • پس از سرانجام پخت، حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید خورش حداقل 1 ساعت در دیگ بماند. این مرحله موجب ترکیب کامل طعم ها و غلظت بهتر فسنجان نذری می گردد.
  • اگر زمان دارید، خورشت فسنجان را از شب قبل بپزید و روز بعد فقط گرم کنید.
  • طرز تهیه فسنجون نذری با مرغ ریش ریش هم درست مانند رسپی بالاست؛ با این تفاوت که باید تکه های مرغ را به خوبی بپزید و ریش ریش نموده و سپس، به خورشت فسنجان اضافه کنید.

فوت و فن های خوشمزه شدن فسنجان نذری

چرا خورش فسنجان گاهی روغن نمی اندازد؟

احتمالا گردو به خوبی چرخ نشده؛ یا حرارت زیاد بوده و گردو آرام آرام تفت ندیده است. بعلاوه، ممکن است رب انار را زودتر از موقعی که باید اضافه نموده باشید. پخت طولانی و شعله ملایم رمز اصلی روغن انداختن فسنجان است. اضافه کردن آب سرد به گردوها برای پخت جهت وارد شدن شوک و افزودن یخ در سرانجام نیز به تکمیل فرآیند روغن انداختن یاری می نماید.

گردوی خورشت فسنجون را چقدر تفت دهیم تا به روغن بیفتد؟

گردوی فسنجان را روی حرارت ملایم به مدت 5 الی 6 دقیقه تفت دهید. مراقب باشید گردوها نسوزند. موقع تفت دادن مدام گردوها را هم بزنید.

هر یک کیلو گردو برای چند نفر فسنجون میشه؟

یک کیلو گردو برای درست کردن فسنجان برای 6 تا 10 نفر کافی است. با این همه مقدار گردو در فسنجان به ذائقه و سلیقه و بودجه شما بستگی دارد. برای یک فسنجان غلیظ تر مقدار گردو را می توانید بیشتر در نظر بگیرید.

چرا خورش فسنجان گاهی ترش یا تلخ می گردد؟

تلخی خورشت فسنجان معمولا از سوختن گردو یا نا مرغوب بودن رب انار ناشی می گردد. ترشی زیاد هم از طعم رب انار ناشی می گردد. برای تعادل، مقدار کمی شکر به قابلمه اضافه کنید و اجازه بدهید خورشت به میزان کافی بجوشد و جا افتاده گردد.

چقدر زمان برای جا افتادن فسنجان ضروری است؟

حداقل 6 ساعت برای پخت کامل و جا افتادن خورش فسنجان ضروری است.

چرا خورش فسنجان من رقیق شده؟

یا مقدار زیادی آب اضافه نموده اید؛ یا گردو به درستی آسیاب نشده و چربی آن آزاد نشده است. در صورت رقیق شدن، می توانید کمی از خورش را جدا نموده، بدون مرغ بجوشانید تا غلیظ گردد و سپس، به بقیه خورشت اضافه کنید.

چکار کنیم خورشت فسنجون غلیظ گردد؟

جالب است بدانید یک ترفند شمالی ها برای غلیظ شدن خورشت فسنجان اضافه کردن یک قاشق غذاخوری آرد برنج به فسنجان در اواسط پخت آن است. بعلاوه فسنجان را باید به مدت 4 الی 5 ساعت روی شعله ملایم گاز بپزید تا به روغن بیفتد و حسابی غلیظ گردد.

برترین نوع رب انار چیست؟

رب انار سنتی، خانگی یا صنعتی غلیظ و طبیعی که مواد افزودنی (شکر یا جوهر لیمو) نداشته باشد.

چه زمانی رب انار را به فسنجان اضافه کنیم؟

وقتی گردو آغاز به روغن انداختن کرد (حدود 3 ساعت پس از پخت)، به تدریج رب انار را اضافه کنید تا طعم و رنگ خورش تثبیت گردد.

چگونه طعم خورش فسنجان را ملس کنیم؟

با ترکیب رب انار ترش و شیرین و افزودن تدریجی شکر. برترین طعم برای فسنجان نذری طعم ملس است؛ یعنی نه خیلی شیرین و نه خیلی ترش.

منبع: افق کوروش
انتشار: 10 تیر 1404 بروزرسانی: 10 تیر 1404 گردآورنده: tatilatro.ir شناسه مطلب: 2497

به "طرز تهیه فسنجان نذری برای 50، 100 و 200 نفر" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه فسنجان نذری برای 50، 100 و 200 نفر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید