چه کسانی در اولویت واکسیناسیون هستند؟ (اینفوگرافیک)
به گزارش تعطیلات رو، مرگ تلخ علی انصاریان و پیش از او مهرداد میناوند به عنوان دو چهره شناخته شده در جامعه ، موضوع مطالبه واکسن را بیش از پیش به چشم آورده است. هرچند باید بگذریم از خشم بازیگر زن سینما و تلویزیون از این مطالبه و ارتباط عجیب این مرگ ها با واکسیناسیون که نشان از ناآگاهی گسترده چنین افرادی از نظام معمول درمانی دارد؛ چرا که پرواضح است مرگ چهره ها به واسطه ابتلا به کرونا ارتباطی به واکسن ندارد، زیرا هیچ جای دنیا هنوز نوبت واکسن به افراد جوان و بدون زمینه قبلی که در خط مقدم مبارزه با ویروس کووید- 19 نیستند نرسیده است و بدیهی تر این که واکسن، درمان نیست و قرار است از ابتلا پیشگیری کند. هم زمان اما موضوع واکسن از مجادله درباره این که کدام نوع آن بهتر است به ورود اولین محموله واکسن خارجی به ایران رسیده است و حالا بحث ها نه در رابطه با تاثیرگذاری انواع آن که بر سر چگونگی و زمان واکسیناسیون در ایران می چرخد.
جهت دریافت مشاوره خدمات کاتالوگ از بهترین و مجربترین طراحان کشور همراه ما باشید. از طراحی تا چاپ کاتالوگ های تبلیغاتی حرفه ای را با بهترین قیمت از ما بخواهید.
به گزارش خبرنگاران به نقل از روزنامه خبرنگاران، نزدیک ترین واکسن ها به ایران را واکسن اسپوتنیک وی ساخت کشور روسیه و البته واکسن کووابرکت ساخت ایران تشکیل می دهد. در این میان سهمیه واکسن کواکس هم وجود دارد که هفته گذشته خبر سهمیه 2/4 میلیونی آن از زبان سعید نمکی، وزیر بهداشت و درمان رسانه ای شد.
سوال ها اما همچنان وجود دارد، از تعداد دقیق واکسن وارد شده اسپوتنیک وی به ایران که تصاویر آن حالا مدام در فضای مجازی دست به دست می گردد، بگیرید تا نحوه واکسیناسیون و این که چه کسانی در اولویت تزریق قرار دارند و چگونگی اثرگذاری آن و مهم تر از همه زمان آغاز واکسیناسیون.
البته پاسخ های فراوانی هم به این پرسش ها وجود دارد، در حالی که پیش از این رئیس روابط عمومی وزارت بهداشت آغاز واکسیناسیون را منوط به تایید و اعلام معاونت بهداشت و کمیته اجرایی واکسیناسیون نموده بود دیروز مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو خاطرنشان کرد تزریق واکسن کرونای اسپوتنیک که اولین محموله آن به تازگی وارد کشور شد، هفته آینده آغاز می گردد. در این میان قرار است واکسن بنیاد برکت هم در صورت اخذ مجوز نهایی از فروردین سال آینده در دسترس همگان قرار بگیرد،خبرها هم حاکی از حال خوش 50 نفری است که در مرحله تست انسانی این واکسن را تزریق نموده اند.
در کنار همه اینها مجموعه آسترازنکا به ایران اعلام نموده که تحویل 2/4 میلیون دوز واکسن کرونا را از ماه فوریه (بهمن و اسفند) در قالب سبد کوواکس آغاز می نماید.
چقدر واکسن داریم؟
واکسن اسپوتینک وی ساخت کشور روسیه نزدیک ترین واکسن به ایران است؛ آن طور که رئیس سازمان غذا و دارو گفته قرارداد خرید واکسن از روسیه برای دریافت واکسن اسپوتنیک وی، دو میلیون عدد است.
20 هزار دوز از این واکسن درحالی چند روز پیش وارد ایران شد که در رابطه با خرید و ورود آن هم حرف و حدیث بسیاری وجود داشت.
مینو محرز، متخصص بیماری های عفونی به آشکاری صحت و اثرگذاری این واکسن را زیر سؤال برد و حتی خاطرنشان کرد این واکسن را نخواهد زد و در مقابل کیانوش دنیاپور و دیگر مسؤولان وزارت بهداشت به این گفته او تاختند و آن را ناشی از تعارض منافع او خواندند.
اما ماجرا وقتی آرام تر شد که نشریه لنست به عنوان دومین مرجع معتبر نشریات پزشکی، اثرگذاری این واکسن را تایید کرد. نتایج آنالیز جدید منتشر شده در این مجله حاکی است که واکسن اسپوتنیک وی در برابر موارد علامت دار بیماری کووید-19 اثربخشی 91/6 درصدی دارد.
مسکو برای صادرات این واکسن به کشورهای دیگر یا فراوری در خارج از روسیه، برنامه ریزی نموده و بیش از 50 کشور دنیا برای خرید بیش از 1/2 میلیارد دوز از این واکسن ابراز تمایل نموده اند. در حال حاضر فارغ از دو میلیون دوز واکسن وعده داده شده روسی باید 4/2 میلیون دوز واکسن آسترازنکا هم اضافه کنیم.
دو روز پیش سعید نمکی، وزیر بهداشت و درمان خاطرنشان کرد تحویل 4/2 میلیون دوز واکسن کرونا از ماه فوریه در قالب سبد کوواکس آغاز می گردد. این آمار در حالی است که خبرهایی هم از ورود واکسن از چین و هند به گوش می رسد اما از آنجا که هنوز جزئیات دقیقی از آن وجود ندارد خیلی نمی توان روی تعداد آن حساب باز کرد. همه اینها را باید بگذاریم در کنار این خبر که سه واکسن داخلی در راستا فاز پیشرفته تست انسانی هستند که می توانند به مرحله فراوری برسند.
واکسن ایرانی چقدر نزدیک است؟
وقتی از فاز انسانی حرف می زنیم از چه می گوییم؟ این که واکسن ایرانی حالا به این مرحله وارد شده چه معنی دارد و آیا می توان زمانی برای دسترسی عمومی این واکسن تخمین بزنیم یا خیر؟ علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت و درمان در ویدئو کنفرانس اخیر خود با جزئیات به این پرسش پاسخ می دهد.
آن طور که او می گوید در واکسن یک فاز صفر و یک فاز آزمایشگاهی داریم. بعد از این که واکسن روی حیوان تاثیر داشت، واکسن روی تعداد معدودی از انسان ها آزمایش می گردد. هدف از فاز یک انسانی این است که آیا واکسن عارضه جانبی روی بدن انسان ایجاد می نماید یا خیر. آیا ایمن است یا نه.
در این مرحله خیلی به دنبال اثربخشی واکسن نیستند و فاز یک به دنبال این است که آیا واکسن روی بدن انسان واکنش بدی نشان نمی دهد. در نتیجه با دوز پایین آغاز شده و بعد از مدتی که گذشت نگاه می نمایند مسئله ای ایجاد ننموده و سپس دوز را بالاتر می برند. دوز را تا جایی بالا می برند که آنتی بادی مناسب باشد.
در فاز سه تعداد زیادی از افراد تست می شوند. آنالیز می گردد آیا واکسن در این تعداد زیادی که تست شده
چقدر آنتی بادی فراوری نموده و چند درصد واکنش داده است. همچنین بعضی افراد به عنوان کنترل انتخاب می شوند. همچنین فاز چهار یا پست مارکتینگ هم وجود دارد که حداقل سه تا پنج سال و گاهی هشت سال طول می کشد. در این مرحله آنالیز می نمایند آیا عوارض دیگر و اثرات دیگری هم دارد یا نه.
این وابسته به زمان است و نمی توان آن را کوتاه کرد. سازمان دنیای بهداشت خاطرنشان کرد درست است فراوری هر واکسن 8 تا 10سال طول می کشد، اما کرونا آدم های زیادی را در دنیا از بین برده است. فعلا تا فاز سه را مجوز اضطراری می دهیم، زیرا فاز چهار هنوز نگذشته است. هیچ واکسنی در دنیا فاز چهار را نگذرانده است. زیرا زمان آن نرسیده است.
دریافت واکسن با کدملی؟
در رابطه با نحوه واکسیناسیون اما همچنان ابهاماتی وجود دارد. شاید اصلی ترین نگرانی درز این واکسن به بازار سیاه دارویی است، چرا که تجربه های تلخ بسیاری در گذشته در این رابطه وجود داشته است.
تا به حال اظهارات مسؤولان وزارت بهداشت و توجه عمده رسانه ها معطوف به شیوه تامین و فراوری واکسن داخلی و خارجی بوده است، اما غافل از این که کوچک ترین اشاره ای به نحوه توزیع آن از سوی مسؤولان مربوط نشده است.
این در حالی است که کوچک ترین خطا و ناهماهنگی در توزیع مناسب واکسن کرونا می تواند انحراف و رانت بزرگی در توزیع آن ایجاد کند و میلیون ها دلار هزینه صرف شده برای واردات یا فراوری واکسن را هدر بدهد.
محمدرضا شانه ساز، رئیس سازمان غذا و دارو اعلام نموده دریافت این واکسن به وسیله یک سامانه الکترونیکی خواهد بود. او گفته طبق برنامه و اولویت بندی در معاونت بهداشت واکسیناسیون به موقع آغاز می گردد و سامانه ای الکترونیکی برای این کار در نظر گرفته شده است.
سامانه تیتک در واکسن آنفلوآنزا با موفقیت مورد استفاده نهاده شد و با این سامانه افراد با کدملی واکسن کرونا را دریافت می نمایند تا شاهد خروج واکسن از زنجیره اصلی نباشیم.
به باور بسیاری از کارشناسان این حوزه با مقایسه و آنالیز سامانه ها و سازوکارهای موجود در کشور، سامانه تیتک از امتیاز و رجحان نسبی نسبت به سایر گزینه ها برخوردار است. سامانه ردیابی، رهگیری و کنترل اصالت کالاهای سلامت محور که به اختصار تیتک نامیده می گردد.
به وسیله این سامانه امکان تشخیص کالاهای تقلبی و قاچاق میسر شده و نحوه توزیع اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی در کلیه شرکت های پخش و داروخانه ها و مراکز عرضه قابل رصد است.
پدرام اصلانی فر، کارشناس حوزه سیاستگذاری سلامت با بیان این که سامانه تیتک به عنوان جامع ترین سامانه هوشمند حوزه سلامت در کشور، 270واردنماینده، 50شرکت پخش و 12هزار داروخانه را تحت کنترل و نظارت خود دارد تا هرگونه انحراف، تقلب و احتکار در توزیع دارو را به حداقل ممکن برساند به فارس گفته است: واکسن کرونا و توزیع آن شاید یک تجربه بی سابقه و خطیر در تاریخ سلامت کشور باشد، اما در این برهه حساس، زیرساخت های لازم در معاونت بهداشت وزارت بهداشت موجود نیست.
واکسن کرونا از هر نوع رایگان است
نشانه های آغاز موج چهارم کرونا در کشور آشکارتر می گردد. تعداد شهرهای نارنجی نسبت به10روز پیش دو برابر شده و از تعداد شهرهای امن آبی روز به روز کاسته می گردد.
رعایت پروتکل های بهداشتی به 80درصد رسیده و میزان ترددهای بین شهری افزایش داشته آن قدر که حالا پلیس هم تردد بین شهرهای نارنجی را در تعطیلات پیش رو ممنوع اعلام نموده است.
از هفته آینده قرار است طبق رویه اعلامی وزارت بهداشت تزریق واکسن کرونا آغاز گردد. در این میان ایرج حریرچی در کنار نحوه این واکسیناسیون به قیمت آن هم اشاره جالبی داشته است. او گفته: عرضه واکسن کرونااز هر نوعی رایگان خواهد بود و مشخصا فقط ازطریق شبکه بهداشت توزیع می گردد از آنجا که نگهداری واکسن کرونا، شرایط خاص و در دمایی زیر 20درجه ممکن خواهد بود تزریق آن فقط در محل شبکه های بهداشتی انجام می گردد.
چه کسانی واکسن می زنند؟
از دومیلیون واکسن وعده داده شده روسی حالا 20هزار دوز آن وارد ایران شده است و از آنجا که بازدهی این واکسن طی دو مرحله تزریق است باید بدانیم این تعداد واکسن برای 10هزار نفر در دو مرحله تزریق کارایی دارد. اما چه کسانی در صف تزریق واکسن قرار دارند؟ علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت پاسخ این سوال را با یک عبارت کلی داده است.
او گفته با در اختیار داشتن واکسن می توانیم افراد آسیب پذیر را واکسینه کنیم. محمدرضا شانه ساز، رئیس سازمان غذا و دارو هم گفته: گروه هایی که اکنون در اولویت هستند، واکسن را دریافت خواهند کرد. اما پاسخ صریح به این پرسش را می توان از زبان سید حیدر محمدی، مدیرکل دارویی سازمان غذا و دارو شنید.
او در گفت وگویی که دیروز با یکی از بخش های خبری صدا و سیما داشت خاطرنشان کرد: اولویت های تزریقی طبق اعلام وزارت بهداشت، ابتدا کادر درمان و سپس سالمندان و بیماران خاص و صعب العلاج خواهند بود. از گفته های کیانوش دنیاپور هم می توان متوجه شد علاوه بر این گروه ها جانباران هم در صف دریافت واکسن روسی هستند.
واکسیناسیون چه زمانی آغاز می گردد؟
حالا می دانیم به شکل حدودی چقدر واکسن در اختیار داریم و آنچه در این میان برایمان قطعی است در اختیار داشتن 20هزار دوز واکسن اسپوتینک وی ساخت روسیه است. حتی می دانیم اولویت تزریق اعلام شده از سوی وزارت بهداشت شامل چه کسانی می گردد. سوال این است چه زمانی قرار است آغاز به تزریق واکسن کنیم؟
آن طور که کیانوش دنیاپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو به خبرنگاران گفته این محموله احتیاج به نمونه برداری هم دارد. او گفته: محموله اولیه واکسن اسپوتنیک وی روسیه برای نمونه برداری و آنالیز های نهایی به محل نگهداری منتقل شده است. اوهمین دیروز خاطرنشان کرد: آغاز واکسیناسیون منوط به تایید و اعلام معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و کمیته اجرایی واکسیناسیون کرونا خواهد بود.
در حالی سخنگوی سازمان غذا و دارو زمان واکسیناسیون اسپوتنیک وی را منوط به اعلام نظر وزارت بهداشت نموده که حیدر محمدی گفته تزریق واکسن روسی در ایران از هفته آینده آغاز خواهد شد. رد حرف های مدیر کل دارویی سازمان غذا و دارو را می توان در یکی از توییت های متاخر علیرضا وهاب زاده مشاور وزیر بهداشت و درمان هم پیدا کرد. او در توییتی نوشته واکسن روسی اسپوتنیک 6/91درصد موثر است و در رده واکسن های فایزر و مدرنا واقع شده است و ایران هفته آینده واکسیناسیون را آغاز خواهد نمود.
جهت مشاهده تصویر اصلی بر روی عکس زیر کلیک کنید.
منبع: جام جم آنلاین